Loading Sündmused

« Kõik Sündmused

  • Sündmus event on möödas

Rahvusvaheliseks muusikapäevaks: Vene Kultuurikeskuse “Muusikamaratoni” kava

Vene Kultuurikeskuse Suur ja Väike saalid

01.10 10:00 20:00

1. oktoober – Rahvusvaheline muusikapäev

Muusikamaraton” Vene Kultuurikeskuses

Muusika on üks iidsetest ja kaunitest kunstidest. Elada elu täielikult ilma muusikata on võimatu. Pidu- ja argipäevadel, kurbuses ja rõõmus, üksinduses ja seltskonnas – igal pool saadab meid muusika ja on imeline, et olemas on tähtpäev, mis ühendab ülemaailmselt kõiki inimesi – rahvusvaheline muusikapäev, mida iga-aastaselt peetakse 1. oktoobril. Tähtpäeva loomise mõttele tuli 20. sajandi suur helilooja Dmitri Šostakovitš. 1973. aastal justnimelt tema pöördus kirjalikult ÜRO poole, milles tegi ettepaneku luua muusikale pühendatud tähtpäeva, mis aitaks erinevatel rahvustel leida üksteisemõistmine ja neid lõimida, ühendades erinevate kultuuride esindajaid.

  1. aastal Rahvusvaheline Muusikanõukogu UNESCO juures kinnitas tähtpäeva ametlikult. Selle tähistamisega alustati kaks aastat hiljem, 1975. aastal.

Vene Kultuurikeskuses tähistatakse pidupäeva traditsiooniliselt kaheksatunnise „muusikamaratoniga“. Sellises vormis muusikapäeva tähistamise ideele tuli helilooja ja pianist Vladimir Ignatov 10 aastat tagasi. Idee jäi elama, sai heaks traditsiooniks ja eredaks Vene Kultuurikeskuse maineloojaks.

Seekord on “Muusikamaratoni” programmis:

10.00 – 10.45 Populaarne klaverimuusika. Väike saal, sissepääs vaba.

11.00 – 11.45 Populaarne klaverimuusika. Väike saal, sissepääs vaba.

12.00 – 12.45 Viiulimuusika kontsert (Vladimir Skamnitski). Väike saal, sissepääs vaba.

13.00 – 13.45 Vene Kultuurikeskuse lasteooper „Tareke“ (esietendus toimus 1. juunil 2023). Suur saal, sissepääs vaba.

See on lõbus ja õpetlik lugu sellest, mil nõrgemad, kuid üksmeelsed, leidlikud ja julged loomad võitsid tugevaid ja kavalaid kiskjaid. Tuntud tallinlasest helilooja Vladimir Ignatov lõi muusika kõigile lapsepõlvest tuttavale Samuil Maršaki luulemuinasjutule, millest sündis Vene Kultuurikeskuse uus lasteooper. „Tarekese“ esitavad teile Vene Kultuurikeskuse kooristuudio „Allegro“ nooremad kasvandikud, koormeister Svetlaja Zaugarova juhendamisel.

  • Muinasjutuvestja osas – näitleja Eduard Toman
  • Muusikud: Natalia Kolyasnikova (flööt), Vladimir Skamnitski (viiul), klaveril – muusika autor Vladimir Ignatov
  • Režissöör Irina Tomingas
  • Kunstnik Ksenia Harkmaa

15.00 – 15.45 Populaarsed aariad ja romansid (Zhenya Hovsepyan (metsosopran), Natalia Burova (сопрано), Aleksandr Nekrassov (bariton)). Väike saal, sissepääs vaba.

16.00 – 16.45 Klaverimuusika kontsert (Anna Khachaturyan, Rene Kazarjan). Väike saal, sissepääs vaba.

17.00 – 17.45 „Sõnast sündinud muusika“ – kirjanduslik-muusikaline kompositsioon Saša Tšornõi luulele. Väike saal.

Saša Tšornõi luules läbi miskisuguse vaistu või ilmutuse avaldub ettenägelik tähendus. Tema sõna on rütmiline, mahukas ja mitmemõõteline. Tema teosed – nii satiirid, kui lüürika – on oma olemuselt ülimalt musikaalsed ja mitte asjata inspireeris Tšornõi luule 1960. aastal Dmitri Šostakovitšit vokaal-klaverisarja „Satiirid“ loomisele. Veerandsajandi möödudes kirjutas Tšornõi luulele vokaalsüidi Aleksander Gradski.

Meie kirjanduslik-muusikalise õhtu „Sõnast sündinud muusika“ külalistele avaneb erakordne võimalus kuulmaks veel ühte sarja Saša Tšornõi luulele, millele muusika kirjutas meie tänapäeva kaasmaalane. Muusika autoriks on kõigile tuntud ajakirjanik Aleksandr Lukjanov. Loeb, laulab ja toob teie südameisse Saša Tšornõi erakordse luule näitleja Eduard Toman, koostöös suurepärase pianisti Vladimir Ignatoviga.

Tähelepanu! Pileti maksumus on 5 EUR.

Piletid saadaval Piletilevis

18.00 – 18.45 Vokaalmuusika õhtu (Maria Melaha (sopran)). Väike saal, sissepääs vaba.

19.00 – 19.45 Kontsert (Natalia Kolyasnikova (flööt), Arina Sorokina (flööt)). Väike saal, sissepääs vaba.