Loading Sündmused

« Kõik Sündmused

  • Sündmus event on möödas

XVII Rahvusvaheline laulu- ja tantsupidu “Slaavi pärg 2023”: Vene Kultuurikeskuse stuudio ARTEC ja stuudio 5+5 laste kunstinäitus “TAREKE”

Vene Kultuurikeskuse galerii, sissepääs vaba

19.05 08.08

XVII Rahvusvaheline laulu- ja tantsupidu “Slaavi pärg 2023”: Vene Kultuurikeskuse stuudio ARTEC ja stuudio 5+5 laste kunstinäitus “TAREKE”

Reedel, 19. mail, kell 16.00 Vene Kultuurikeskuse galeriis, Rahvusvahelise laulu- ja tantsupeo „Slaavi pärg 2023“ raames ja Vene Haridus- ja Heategevusühingute Liidu Eestis 100. aastapäeva tähistamiseks, avatakse kunstistuudiote 5+5 ja ARTEC maalikunsti ja graafiliste tööde näitus.

Näitus omab nimetust „Tareke“. Seda nimetust kannab ka uus Vene Kultuurikeskuse lasteooper (helilooja – Valdimir Ignatov), mille esietendus toimub 1. juunil ning selle näituse joonistused saavad olema osaks selle lasteooperi lavakujundusest. Selline ootamatu muusikalise keele ja kujutava kunsti sümbioos lasteooperi lavakujundusest ja seda kõik lapseliku ausameelsuse esitluses.

Rahvamuinasjutud, ja veel sellised vanad, vanaaegsed, nagu „Kakuke“, „Kanake Rjaba“ „Tareke“ on sedavõrd keerulised, paljutähenduslikud ja täis kõikvõimalike tähendusi, mille varjatud jutustuse loogika on ka täiskasvanule tihtilugu vaevaliselt mõistetav, seda enam lapsele.

Tõesti, mis suunas ja miks veeres kakuke? Kas tõesti need on kuufaasid, nii lihtsalt ja lõbusalt jutustatud muinasjutu vormis, selleks, et hiljem täiskasvanuna ilmuda taas mällu kogu oma kosmogoonilises ilus ja jõus ja hämmastada meie esivanemate mõttetarkusega.

Ja Kanakese Rjaba, kui muinasjutu absurdsus, on sedavõrd silmnähtav, et mitte mõista, mis kosmos kõige selle taga seisab, on lausa ebaviisakas.

Aga Tareke? See muinasjutt on millest? Sellest, mil elasid-elasid kord ja kuis SADASID KOHALE ja varises külalislahke majake kokku, on kuidagi ehmatavalt tänapäevane. Kuid võib-olla vastupidi, vägagi  iidne mõttetarkus, Paabeli segadusega sarnane ja nii edasi, ja muud seesugust.

Selleks, et teada saada, mis tegelikult toimus, tulge avamisele, tulge näitusele, sellele järgnevalt ka lasteooperile ning te näete kõike oma silmaga ja isegi kuulete.

Näituse valmistasid ette laste kunstistuudiote 5+5 ja ARTEC õpilased, juhendajate abiga, kuidas siis ilma nendeta, Patrisia Tõškevitš ja Valeri Laur.

Näitus on avatud kuni 8. augustini 2023.a.

VENE KULTUURIKESKUSE NÄITUSED ON AVATUD:

  • E – R: 14.00 – 19.00
  • L, P: 11.00 – 19.00
  • Näituseid saab külastada samuti ürituste toimumise ajal.

SISSEPÄÄS VABA.